De goede voornemens in het nieuwe jaar

Blijf blessurevrij…lees verder:5 jan 2016
“Vrouwen minder snel hardloopblessures dan mannen

Maarten van der Worp ((sport)fysiotherapeut en bewegingswetenschapper) bracht de risico’s voor het ontstaan van hardloopblessures in kaart én onderzocht of de risico’s voor mannen en vrouwen gelijk zijn.

Blessurevrij lopen een utopie?

Uit zijn onderzoek bleek onder meer dat een eerdere blessure en het gebruik van een schoenorthese/zooltjes een hoger risico met zich meebracht. Ook ontdekte hij dat vrouwen minder risico op blessures hebben dan mannen.

Hoewel hier geen consistent bewijs voor is, lijken mensen met een hardloopblessure baat te hebben bij een behandeling gericht op heup- en/of kniecoördinatie, hardlooptechniek, mobiliserende en spierversterkende oefeningen voor de heupspieren, en advies ten aanzien van hardloopschoenen en ondergrond.

Op basis van de Marikenloop (hardloopwedstrijd van 5 en 10 km, alleen voor vrouwen) van 2013 bleek dat ruim 25% van de deelnemende vrouwen binnen 3 maanden na de wedstrijd een hardloopblessure opliep. Een eerdere blessure en een grotere wekelijkse hardloopafstand in de voorbereiding waren voorspellers voor een hardloopblessure. Preventieve maatregelen zouden daarom (door fysiotherapeut) ingezet kunnen worden ten aanzien van wekelijkse hardloopafstand (omvang, opbouw) en een eerder doorgemaakte hardloopblessure.”