Fysiotherapie ‘t Twenlo heeft versterking!

Alhoewel deze kleine dame nog niet veel toe te voegen heeft op het gebied van fysiotherapie, is het waarschijnlijk het meest waardevolle wat wij momenteel te bieden hebben.
Charlotte is op 25 juni 2017 om 22.35uur geboren met 3780g en 54 cm. Het fysiotherapiewerk blijven voorlopig de ‘echte’ fysio’s Rian Havekes, Pascal Stegeman en Ingrid de la Rive Box doen. Heel hartelijke dank aan mijn collega’s, die ervoor zorgen, dat het allemaal door kan draaien bij ‘t Twenlo.
Beate en Charlotte mogen voorlopig verder uitrusten en genieten samen met papa André deze bijzondere tijd!
Welkom Charlotte !!!

Kijk ook op https://www.facebook.com/BMetzelaers/

 

 

1000 dagen Fysiotherapie ‘t Twenlo

advert2

vn3

vn-2

TWELLO.- Rian Havekes en Beate Budde vormen samen een duo positief. Als eigenaren van Fysiotherapie ’t Twenlo werken ze al een tijdlang onverminderd enthousiast samen. De passie voor hun werk straalt uit alle poriën en cliënten zijn vol lof over hun positieve benadering en deskundigheid. Enthousiasme is hun kracht.

Rian Havekes is in hart en ziel Twellose, hier geboren en getogen. Beate Budde komt uit Kleve (Duitsland) en heeft in Nijmegen gestudeerd. “Er kwamen toentertijd veel fysiotherapeuten over de grens werken en die hadden bij ons een goede naam”, zo verklaart ze de keuze van haar studieplek.

In 2012 is zij hier in Twello begonnen en in 2014 hebben beide dames de zaak van de oude eigenaar overgenomen. “Wij hadden direct een klik”, lacht Rian, “en dat heeft ook geleid tot een fijne samenwerking, bovendien zijn we échte maatjes.” Rian werkt als kinderfysiotherapeute en Beate is fysio- en manueel therapeute voor volwassenen. Maar volgens hun ervaring overlapt dit nog wel eens, als namelijk Rian bepaalde ‘beperkingen’ in het bewegingsmechanisme van kinderen ontdekt, die Beate goed zou kunnen behandelen.

 

Rian ontvangt voornamelijk kinderen van 0 tot 16 jaar met ontwikkelingsgerelateerde klachten. Dat varieert van baby’s met een voorkeurshouding, aangeboren problematiek, schrijfproblemen tot sportblessures. Beate houdt zich vooral bezig met klachten rondom de wervelkolom en andere gewrichtsproblemen, maar ook na b.v. een heup- of knieoperatie kunnen volwassenen bij ’t Twenlo revalideren.

Om het behandelingspalet nog completer te maken wordt het team sinds 1 jaar versterkt door Pascal Stegeman (fysio- en manueeltherapeut) en werken ze samen met een logopediste en een orthopedagoog. Maar zélf blijven ze ook niet stilzitten en zo heeft Beate in 2012 haar master manuele therapie behaald en recentelijk nog een cursus ‘Dry needling’ met succes afgerond; waarbij het instrumentarium op dat van de accupunctuur lijkt, maar het concept duidelijk verschilt. “Patiënten profiteren enorm van deze methode, waarbij strakke en pijnlijke spieren worden ontspannen”, legt Beate uit. Rian heeft de opleiding ‘Pedagogiek’ en kinderorthopedie gevolgd en geeft ook baby- en peutermassage.

 

De bezoeker wordt bij binnenkomst verrast door een grappig, kindvriendelijk entree waar over na is gedacht. Twee frisse, uitnodigende behandelkamers en een verrassend grote oefenzaal met klimrekken, schommels, opstapjes en een keur aan hoepels, ballen, fietsen etc. Voor de kinderen voelt het als spelen, maar alle attributen worden toegepast als oefenmateriaal. Rian enthousiast: “Het is buitengewoon prettig werken met kinderen. Ik noem het elke keer een feestje. Soms willen de kleintjes niet naar huis”. Sindskort is er ook contact met de ‘Zuiderlaan’, waar het team gebruik maakt van de fitnessruimte. Vergelijkbaar met een sportschool, maar nog steeds één op één en niet in groepen. Een bewuste keuze van de dames, want zij prefereren een individuele benadering en dat waarderen mensen enorm. Binnenkort bestaat de praktijk 1000 dagen en daar is iedereen trots op.

zie ook https://www.voorsternieuws.nl/algemeen/duizend-dagen-fysiotherapie-t-twenlo

Myofascial pain and dry needling: the ongoing evidence!”
Op vrijdag 17 juni en zaterdag 18 juni heeft Beate het dry needling congres in Houten bezocht! Zij heeft genoten van de nieuwe kennis en inzichten op dat gebied die werden gepresenteerd door o.a. Dr Jay Shah uit Washington, Prof Dr Cesar Fernandez de las Penas uit Spanje en velen meer. Het was inspirerend en geeft weer veel input voor het behandelen van haar eigen patiënten bij ‘t Twenlo.

BHV, EHBO en reanimatie

IMG_6225

Het team van groepspraktijk ‘t Twenlo is weer up to date! Op 22 april hebben wij met z’n allen een cursus gevolgd bij Kompas-Veiligheidsgroep
(http://bno.kompasveiligheidsgroep.nl/)
Het was een zeer leerzame middag. Hopen we maar, dat we het geleerde nooit moeten toepassen! Maar het geeft een goed gevoel, dat we weten hoe we zouden moeten handelen in een noodsituatie!

Rugpijn? Meer bewegen, minder pijnstillers

7 apr 2016

Onderzoeker en huisarts in opleiding Wendy Enthoven van het Erasmus MC onderzocht het effect van het gebruik van pijnstillers bij 55-plussers met rugklachten. Het blijkt dat deze pijnstillers de pijn nauwelijks verminderen, maar wel bijwerkingen kunnen geven zoals maag- of hartklachten.

Pijnstillers helpen nauwelijks en kunnen nare bijwerkingen geven

Van Enthoven volgde 675 patiënten met rugpijn. Hierbij ging het om patiënten met acute lage rugpijn en chronische lage en hoge rugpijn, waarvan de oorzaak onbekend is. Het bleek dat 72 procent van de 55-plussers pijnstillers slikte. Na een half jaar slikt een derde van de ouderen deze pijnstillers nog steeds, terwijl ze nauwelijks helpen om de rugpijn te verminderen en nare bijwerkingen kunnen geven”, zegt de promovenda. “Denk aan maagklachten en zelfs hartfalen. Met name ouderen hebben meer kans op bijwerkingen van pijnstillers, doordat zij vaak ook andere onderliggende ziekten hebben of andere medicijnen gebruiken, waarmee een interactie kan optreden.

Van Enthoven stelt het belang van bewegen voorop: “Belangrijker is om te blijven bewegen bij rugpijn, want ondanks dat dit lastig kan zijn, heeft het minder nadelen. Veel ouderen zijn bang om iets te forceren, maar uit de praktijk blijkt dat dit niet zo is en dat rugpijn meestal vanzelf weer over gaat.”

Weer meer expertise in huis…Dry needling cursus 2

Weer meer expertise in huis…
In maart 2016 heeft Beate de 2de cursus gevolgd voor dry needling.
Wat is dry needling?
Dry needling is een behandelmethode in de fysiotherapie,
waarbij met een acupunctuurnaald triggerpoints
in de spieren worden aangeprikt.
Triggerpoints zijn ‘knopen’ in een spier, die naast
lokale drukpijn, ook pijn op afstand in het lichaam
kunnen veroorzaken. Bovendien zorgen zij vaak voor
stijfheid, bewegingsbeperking, krachtsvermindering
en tintelingen. Triggerpoints kunnen door acute letsels,
langdurige verkeerde houdingen, standsafwijkingen,
gipsimmobilisaties of ook door stress ontstaan.
Het doel van de behandeling is het uitschakelen van
deze triggerpoints en daardoor verminderen van pijn
en verbeteren van de beweeglijkheid.

Hoe voelt dry needling aan?
Het inbrengen van het naaldje voelt u in principe niet.
Als de juiste triggerpoints aangeprikt worden, spant
de spier zich even kort aan, wat als een kramp kan
aanvoelen. Vaak voelen de behandelde
spieren wel vermoeid en zwaar
aan, maar dat is meestal van
korte duur.

Wat kost dry
needling?
Deze methode is een
onderdeel van een normale
fysiotherapie behandeling.
Indien u aanvullend verzekerd
bent, vallen in principe ook de
kosten voor dry needling hieronder.

Al weer last van de rug? schouder? knie? nek?

header-kngf-fb-rugVeel mensen blijven (onnodig) lang rondlopen met pijnklachten aan hun nek, rug, schouder, knie of enkel. Vaak kan de fysiotherapeut helpen om weer soepel te bewegen. Twijfelt u of heeft u niet direct tijd om langs te komen? Dan is er nu een handige online test waarmee u kunt checken of actie gewenst is. Kijk op www.defysiotherapeut.com.

De goede voornemens in het nieuwe jaar

Blijf blessurevrij…lees verder:5 jan 2016
“Vrouwen minder snel hardloopblessures dan mannen

Maarten van der Worp ((sport)fysiotherapeut en bewegingswetenschapper) bracht de risico’s voor het ontstaan van hardloopblessures in kaart én onderzocht of de risico’s voor mannen en vrouwen gelijk zijn.

Blessurevrij lopen een utopie?

Uit zijn onderzoek bleek onder meer dat een eerdere blessure en het gebruik van een schoenorthese/zooltjes een hoger risico met zich meebracht. Ook ontdekte hij dat vrouwen minder risico op blessures hebben dan mannen.

Hoewel hier geen consistent bewijs voor is, lijken mensen met een hardloopblessure baat te hebben bij een behandeling gericht op heup- en/of kniecoördinatie, hardlooptechniek, mobiliserende en spierversterkende oefeningen voor de heupspieren, en advies ten aanzien van hardloopschoenen en ondergrond.

Op basis van de Marikenloop (hardloopwedstrijd van 5 en 10 km, alleen voor vrouwen) van 2013 bleek dat ruim 25% van de deelnemende vrouwen binnen 3 maanden na de wedstrijd een hardloopblessure opliep. Een eerdere blessure en een grotere wekelijkse hardloopafstand in de voorbereiding waren voorspellers voor een hardloopblessure. Preventieve maatregelen zouden daarom (door fysiotherapeut) ingezet kunnen worden ten aanzien van wekelijkse hardloopafstand (omvang, opbouw) en een eerder doorgemaakte hardloopblessure.”

Teamveranderingen

Sinds eind september heeft Fysiotherapie ‘t Twenlo een nieuwe medewerker, die het team komt versterken: Pascal Stegeman. Voor meer informatie klik hier.

Onze collega René de Bruijn is bezig met nieuwe onderwijsprojecten in China. Daarom staat hij alleen nog maar voor eventuele vakantiewaarnemingen ter beschikking en is niet meer wekelijks werkzaam bij ‘t Twenlo.

Wij wensen hem veel succes met de nieuwe uitdagingen!